[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″] “Omstreden Erfgoed: Europese Casussen in Architectuur en Stedenbouw” door Ankie Petersen is gekozen tot winnaar van het eerste kwartaal 2018! Erfgoed en herinnering spelen een grote rol in het verwerken van impactvolle gebeurtenissen uit het verleden en het vormen van een eigen culturele identiteit.
Zo ook in Europa. De Europese Unie is gebouwd op waarden als vrijheid, democratie en respect voor mensenrechten. Om de betekenis hiervan volledig te kunnen waarderen is het nodig om de herinneringen van het verleden levend te houden, om zo voort te bouwen op het verleden richting een rechtvaardige toekomst. “Omstreden Erfgoed: Europese Casussen in Architectuur en Stedenbouw” heeft als doel een belangrijke ondersteunende bijdrage te leveren aan onderzoek naar fascistische architectuur en stedenbouw in Italië. De uiteenlopende aspecten van de historische cultuur met betrekking tot diverse totalitaire regimes en historische situaties van conflict in Europa – van museale presentaties tot de overlevering en vormgeving van de plaatsen van herinnering – worden in onderling en vergelijkend verband bestudeerd in Rome. [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image _builder_version=”3.12.2″ src=”https://www.fleurgroenendijkfoundation.nl/wp-content/uploads/2018/04/roma-obelisco-foro-italico-mussolini-768×512.jpg” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″] Afbeelding: Fascistische architectuur in Rome. Het betreft de locatie Foro Italico. De leidende vraag in dit onderzoek is hoe de collectieve herinnering klevend aan fysieke plaatsen uit het fascistische regime van Mussolini in Italië, in uiteenlopende groepen en onder verschillende lagen van de bevolking, zich heeft ontwikkeld. En hoe deze processen zich verhouden tot die in andere Europese landen.
Specifieke, transnationale doelen worden nagestreefd in een Europese context: het laten groeien van bewustwording over de gezamenlijke geschiedenis en gezamenlijke waarden van de Europese Unie. Om zo vrede, democratie, debat, reflectie en duurzame ontwikkeling te stimuleren. De uitkomsten van dit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek worden dit najaar getoond op de nieuwe website van OLDNEWS. Daarnaast vormt de publicatie een hoofdstuk in The Afterlife of Fascism, The Reception of Modern Italian Architecture and Urbanism van The University of Oklahoma Press. De wetenschappelijk-populaire ArchiNed en Failed Architecturezullen deze publicatie vertalen en artikelen plaatsen op hun platforms. Over de kwartaalwinnaar: Ankie is een architectuur- en stadshistoricus met een speciale interesse in stedelijke ontwikkeling, cultureel erfgoed en politieke thema’s. Ze werkt als schrijver, onderzoeker en projectmanager via haar eigen bureau OLDNEWS – cultural heritage & urban development. Ze heeft onder andere gewerkt voor de Vrije Universiteit Amsterdam, het International New Town Instituut, de BNA en schrijft zo nu en dan als correspondent bij ArchiNed. Wij wensen Ankie veel succes toe met de uitvoering van haar project! [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]