[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”0|0px|37.9062px|0px|false|false”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”0|0px|18.9531px|0px|false|false”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.13.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]
De Fleur Groenendijk Foundation feliciteert het projectteam ‘Campusplan Eindhoven’, TU/e van harte met het winnen van de eerste kwartaalprijs van 2017! De groep van 11 Masterstudenten Studio Architectuur aan de TU/e, onder leiding van dr. Sergio M. Figueiredo, wilden de expositie ‘Campusplan Eindhoven’ realiseren. In onderstaande aanvraag zijn ze “uitermate blij” te mogen uitleggen een zeer grote overeenkomst te zien. Onderstaande lichten zij eerst kort en bondig de kwartaalcriteria toe om vervolgens in te gaan op hetgeen zij realiseren in deze Master Studio aan de TU/e.
- Het betreft een groep studenten die stimulering zoeken tijdens hun opleiding en vorming op het terrein van architectuur, kunst, cultuur en wetenschap.
- Het gaat over architectuur.
- Het betreft de opleiding en vorming van jonge mensen.
- Het project heeft ondernemende eigenschappen.
- Het is een kleinschalig project, waarbij de FGF-bijdrage van maximaal €2.500 er toe doet. Dat betekent: zonder het FGF-geld gaat het niet lukken.
- Aangezien het om een studie project gaat wordt alles georganiseerd op vrijwillige basis, en zijn er dus geen professionals bij betrokken – enkel de beoordelende expertise van begeleidend docent.
- Wij hebben een heldere begroting voor ons project weten te omschrijven.
- Wij zijn bereid om mee te werken aan publicatie op de website en leveren hiervoor het benodigde materiaal aan. Tijdens alle vormen van publicatie (op onze website in aanbouw, onze huidige Facebook pagina, het naslagwerk en overige publicaties vermelden wij de Fleur Groenendijk Foundation en brengen wij u daarvan op de hoogte.
- Tevens zijn wij geïnteresseerd in de mogelijkheid tot het verkrijgen van adviserende/netwerk ondersteuning. Hiermee willen wij de expositie onder een groter publiek onder de aandacht brengen en wellicht komen hier mogelijkheden uit voort om de expositie door het land te laten reizen op andere locaties na ons project.
Het onderwerp
De TU/e campus is aan het transformeren tot het nieuwe Science Park Eindhoven. In plaats van een compleet nieuw ontwerp en masterplan, zal het nieuwe campusplan en adaptatie inhouden van de kwaliteiten van de originele TU/e zijn modernistische architectuur en stedenbouwkunde aangepast aan de nieuwe context, waarin niet alleen onderwijs op verschillende niveaus een grote rol speelt, maar waarin ook het bedrijfsleven en huisvesting is opgenomen. Het TU/e campusplan zal effectief expanderen op de historische stedenbouwkundige en architectonische, formele en typologische kwaliteiten van de Universiteit zijn originele plan. Een groene, ruimtelijke campus, gedefinieerd door gebouwen gepositioneerd in een orthogonaal grid als vrij staande objecten, waarin met name de ruimtelijke compositie met een formele combinatie van hoogbouw en laagbouw zichtbaar is. Om deze kwaliteiten te waarborgen, benadrukken en verbeteren, zijn er enkele stedenbouwkundige en architectonische regels gedefinieerd.
De Studio
Deze studio heeft de intentie om de onderliggende elementen te onderzoeken van het TU/e campusplan door een interactieve deelnemende expositie te organiseren, die naast het presenteren van het plan ook zal dienen als een breed platform voor zowel de TU/e community alsook inwoners van de stad Eindhoven en Nederland, om deel te nemen en te becommentariëren.
Inspiratie
Deze expositie is geïnspireerd op een expositie uit 1969 in het Van Abbemuseum te Eindhoven genaamd ‘Cityplan Eindhoven’, waarin de ruimtelijke beleving en innemende artefacten zijn ingezet om het publiek te laten deelnemen in het ontstaan van dit moderne plan om Eindhoven zijn centrum te her ontwikkelen. Verschillende elementen zijn ingezet om de publieke betrokkenheid en deelname te bevorderen, waaronder een groot 1:20 schaalmodel waar de bezoekers doorheen mochten lopen om het plan ruimtelijk te beleven, een 1:1000 schaalmodel wat kon worden gerangschikt door de bezoekers, en zelfs een catalogus waarin aanpassingen en of opmerkingen geplaatst konden worden betreffende het masterplan.
De Locatie
De expositie zal worden geïnstalleerd in de entree zaal Plaza van het publiek toegankelijke faculteitsgebouw Bouwkunde, genaamd Vertigo. De faculteit is gelegen op het Campus terrein van de TU/e en is slechts enkele minuten lopen van het centraal station Eindhoven, tevens is het campusterrein goed bereikbaar met de auto.
De Expositie
In onderstaande overzicht is de tijdsplanning van ons huidige Semester uiteengezet. Hierin is te zien dat wij reeds door onze analyse fase heen zijn en momenteel hard werken aan het realiseren van het ontwerp van de expositie. Wij beschikken ook over een meer gedetailleerde planning, deze kan als nodig ook naar u worden toegestuurd. Het ontwerpproces verloopt als volgt; iedere student maakt individueel een ontwerp voor de expositie en levert hiervoor de benodigde 2D en 3D tekeningen en visualisaties aan – zoals plattegronden, doorsnedes, details, renders -, duidelijk moet zijn welke onderzoeksvraag wordt voorgelegd door de expo, de grootte en afmetingen van het ontwerp, een visualisatie van de materialen die specifiek worden tentoongesteld met een indicatie hoe dit materiaal wordt gepresenteerd en hoe de expositie kan worden gerealiseerd.
Op 7 april aanstaande vinden de individuele presentaties plaats, waarna door de docent een keuze wordt gemaakt welk ontwerp tot uitvoering wordt gebracht, of zelfs een combinatie van ontwerpen. Op basis van deze keuze wordt het ontwerp verder gefinetuned en kan op 24 april de constructie beginnen. Enkele overige belangrijke data die hierna volgen:
- 29 mei 2018 De installatie van de expositie
- 8/9 juni Evenement: publieke discussie
- 15 juni De officiële opening van de expositie
- 7 juli Einde van de expositie
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]