[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.6.0″ _module_preset=”default”]

Een podcast is een medium wat snel in belang is toegenomen, vooral tijdens COVID-19. De aantrekkelijkheid is eigenlijk geen wonder: het bespaart het publiek simpelweg tijd. We lopen rond en luisteren op onze meest populaire plekken – thuis, in de auto, wandelend of tijdens onze work-out – naar de beste bevindingen. Daarom is het goed dat de aanvraag van Catherine Koekoek en Veerle Alkemade over podcasts gaat. Ook de onderwerpen die Catherine en Veerle in de aanvraag Respons noemen, zijn zeer interessant.

Aan de onderwerpen zou er wat mij betreft nog één toegevoegd kunnen worden: esthetiek in de architectuur. Ik ben me er van bewust dat dat een nogal subjectief begrip is. Als je een erg uitgesproken gebouw hebt, dan heb je waarschijnlijk een schare bewonderaars aan de ene kant en een groep mensen dat het helemaal niets vindt aan de andere kant. Ook bij opdrachtgevers, projectontwikkelaars, ligt het moeilijk.  Ik hoor van architecten dat die voor elk bijzonder detail, wat natuurlijk geld kost, moeten knokken en dat het is “wie betaalt, bepaalt” en dat kan natuurlijk op sommige plaatsen heel jammer zijn. Ik zou ervoor pleiten dat architecten zich sterker maken voor schoonheid / esthetiek . Dat valt natuurlijk niet mee in een gesprek met een ontwikkelaar waar het vooral gaat om geld verdienen en dat vereist zeker een vaardigheid waarover niet elke architect beschikt.

Onderhandelen is een vereiste skill om bepaalde kwaliteit te behalen. Een fenomeen waarmee wij binnen onze venture capital praktijk regelmatig spelen. Dat aanleren en oefenen is toch belangrijk en op lange termijn kan ook de eigenaar van het gebouw de vruchten plukken van iets wat als mooi ervaren wordt, en dat betekent dan weer dat de projectontwikkelaar wat meer in rekening kan brengen aan de belegger, de eigenaar. Maar lastig blijft het. Fleur is zelf betrokken bij de ontwikkeling van een klein groepje woningen. Ze voldoen niet aan zijn schoonheidsideaal, maar ja, je wil natuurlijk toch wel dat de woningen verkocht worden en dus bepaalt de smaak van de toekomstige kopers het uiterlijk. Ga er maar aan staan.

Wij zijn benieuwd hoe Veerle en Catherine kijken naar deze benadering op esthetiek in de podcast. Wellicht is deze kijk wel het startpunt voor onze nieuwe beschouwing op dit criterium als Foundation. Wij worden graag uitgedaagd.

 

Veerle Absil en
Fleur Groenendijk

Voor de Fleur Groenendijk Foundation

Q3 2020

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Hanane Metalsi Kwartaalwinnaars, Nieuws