[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.0.7″][et_pb_row _builder_version=”4.0.7″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.0.7″][et_pb_text _builder_version=”4.0.7″ hover_enabled=”0″]
Mevrouw De Architect
voor A.zine
We kennen Merel Pit natuurlijk al veel langer als begenadigd schrijver en architectuurjournalist. Voor De Meester 2016 heeft ze als jurylid deelgenomen samen met Fritz van Dongen, Arjan Knoester en Hans Lensvelt. Het was een gedenkwaardige Avond van de Meester met als winnaar Alex de Jong. Met veel plezier en vertrouwen steunen we haar daarom bij het maken van haar nieuwe architectuur magazine A.zine. Ze heeft namelijk gelijk, we naderen het eind van een transitie periode waarbij het boek en de krant niet langer de meest belangrijke communicatiemiddelen zijn en deze rol overgaat naar die van het digitale domein. Veel groter nog, onze perceptie van de maatschappij bestaat straks alleen uit de wereld versus de plek van waaruit de wereld binnenkomt.
Waar de grote architecten van de internationale stijl enthousiast de wereld als hun domein zagen maar in feite architectuur een Europees exportproduct was, ligt nu de wereld in onze schoot. Letterlijk met onze telefoon en onze laptop en figuurlijk omdat alle kennis, al het nieuws, alle communicatie real time toegankelijk is. De plek maken we als ons thuis, voor tijdelijk of voor een langere tijd, en dat is de plaats van waaruit we kiezen welk deel van de oneindige informatie stroom we toelaten. Met het veranderen van de vorm van communicatie en de haar snelheid verandert ook onze kijk op de wereld. Grote thema’s van oorlog en vrede, religie en politiek, milieu en economie, saamhorigheid en uitsluiting worden opnieuw ter discussie gesteld. Dit heeft zijn reflectie op elk gebied en dus is het in de architectuur en stedenbouw niet anders. Daarom is het goed om vanuit de verandering en vanuit de vele verschillende gezichtspunten die er zijn, te kijken naar ons vakgebied. Dit kan het best gedaan worden door diegenen die vertrouwd zijn met de snelheid en de letterlijke veelzijdigheid van het digitale medium en die zich niet laten misleiden door de door onze zoekmachines ingegeven bevestiging van onze bestaande standpunten. De uitkomst is in dit geval namelijk veel minder interessant dan de diversiteit in nieuwe inzichten.
Merel vraagt ons als FGF specifiek de rubriek Mevr. De Architect te steunen. Een zeer lastig onderwerp omdat alleen al door het maken van een aparte rubriek een onderscheid gemaakt wordt tussen de architect en de vrouwelijke architect. Een onderscheid die vele vrouwen en dit is niet alleen in onze beroepsgroep zo, juist liever niet zien. Tegelijkertijd hebben wij een beroep waarin opmerkelijk weinig vrouwelijke architecten erkend worden voor hun werk. Sterker nog, waarin hun werk met het grootste gemak als vanzelfsprekend wordt toegeschreven aan hun mannelijke collega’s. Merel heeft dus alweer een punt.
Als inderdaad op de Nederlandse architectuuropleidingen 50% vrouw is dan wordt het tijd dat Mevr. De Architect ook haar deel in de publiciteit opeist.
Prof. Dikkie Scipio
Voor FGF
Kwartaal drie 2019
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]